איגוד הכדוריד
ענק (בפוט)נציה
נציה במדי נבחרת ישראל מול יוון, צילום: הדר ואן קולא

אנחנו במפה – והפעם הפרק מוקדש לשניר נציה, הפיבוט המוכשר והעוצמתי, שהצטרף לגרוסוולשטאדט הגרמנית. מועדון עם עבר מפואר, שמחשב מסלול מחדש לעבר עתיד מזהיר, עם פרויקט צעיר ומבטיח בדרך אולי לשיתוף פעולה עם העיר פרנקפורט השכנה – שם נבנה קומפלקס אולמות – שכולל תוכנית לגיוס קבוצות במספר ענפי ספורט כמו כדוריד, כדורעף והוקי קרח מהסביבה שישחקו בו ב-2024.

ואם נגענו בתהליך כבר בפתיח זה לא במקרה - כי הוא קורה בגרמניה עם עוד קבוצות. לאורך השנים הכדוריד בגרמניה היה מזוהה עם ערי השדה, ובשני העשורים האחרונים קבוצות נודדות לערים גדולות - ריין נקר לוון למשל (שהוקם כקרונאו/אוסטריגן) נדד למנהיים וזכה בתארי אליפות והגביע הגרמני, וגביע האיגוד האירופי. ביטנפלד התגלגל לשטוטגארט, שינה את שמו ומשחק ב'פורשה' ארנה, ואולי אולי גרוסוולשטאט בגלגולה הבא תעגון בפרנקפורט.



בחזרה לעבר - 5 זכיות בגביעים אירופיים (כולל שתי אליפויות אירופה), 6 תארי אליפות גרמניה, 4 גביעי מדינה בגרמניה, ושחקנים גדולים שעברו בו כמו ג'קסון ריצ'רדסון הצרפתי ומתיאס אנדרסון. כן, זה קרה במילניום הקודם בסוף שנות השביעים עד תחילת התשעים. בהמשך, דווקא במהלך התקופה שחן פומרנץ שיחק במועדון (והצטרף אליו אחיו גיל), החלה קריסה כלכלית, כאשר ב-2015 הוגשה גם בקשה לחדלות פרעון.

והיום, גרוסוולשטאט חי ונושם, ואפילו הרוויח מעצירת הליגות במסגרת משבר הקורונה (רגע לפני הפליאוף, כשהמועדון סיים במקום הראשון בליגה השלישית) - שכן הוא ישחק בעונה הקרובה בליגה השנייה, ולא השלישית.


 

בתמונה העליונה: נציה (מימין) וחבריו החדשים בגרוסוולשטאט, בבדיקות הרפואיות ובמלון בו הוא מתגורר


וזה סיפור בהחלט לא מובן מאליו, שכן גרוסוולשאטדט, מוגדרת כקהילה כפרית, הממוקמת כאמור לא הרחק מפרנקפורט, בקרבת העיר אשפנבורג. מועדון קסום, שמפעיל קבוצות בענפים נוספים, ומעורב מאוד בקהילה עם פרויקט צדקה עבור גן ילדים.

לתוך העידן החדש, שמבוסס על צעירים מוכשרים, מרביתם מקומיים, נכנס נציה – הפיבוט המבטיח של נבחרת ישראל, שגדל בעירוני רחובות, התקדם במכבי ראשל"צ, והיה חלק מפרויקט נבחרת הנוער בגרמניה ונבחרת העתודה. בין לבין, בתקופה שעבר מרחובות למכבי ראשל"צ והיה בהסגר - הוא התאמן אצל דראגן ג'וקיץ', המאמן הסרבי של נבחרת ישראל בעבר, בקבוצת אודורהיו שברומניה.

נציה יחגוג בסוף החודש 21. הוא מתנשא לגובה שנושק לשני מטרים, ועם מאסה מרשימה – מצפה לעשות את הפריצה שלו בגרמניה – כשהוא חתום לשלוש עונות במועדון. הבחירה אולי הייתה מפתיעה במעט, שכן לא היה ברור אם גרוסוולשטאט תשחק בליגה השלישית או השנייה, ולנציה היו עוד אפשרויות בגרמניה – כולל מגומרסבאך, המועדון שבו שיחק יונתן דיין.

אז מה מצפה לנציה בכחולים לבנים, כשקיבל כבר את החולצה מספר 22? אתגר מעניין. המנהל הספורטיבי מייק פלך והמאמן ראלף באדר (ששיחק בעבר עם עידן מימון בפולינגן), מאמינים בו מאוד. פלך, שמתגורר בגומרסבאך ואימן את קבוצת הנוער של המועדון, עקב אחרי נציה עוד מפרוייקט נבחרת הנוער הראשון שנערך בעיר. הוא שמר עם שניר ודודו, ערן רום, על קשר. המעגל נסגר.

נציה כאמור נחת באמצע השבוע שעבר, פגש את חן פומרנץ באימוני הטרום עונה, בהם המרכז שמר על כושר עם הקבוצה הגרמנית לפני שהוא המשיך לפוארטו סגונטו מספרד. והוא מצא עוד קשר לכדוריד הישראלי - חבר חדש בקבוצה, גוראן בוגונוביץ' הקרואטי (שהיה אמור לשחק בהפועל ראשל"צ לפני 4 עונות אבל נפצע).

האימונים יילכו ויתגברו, ועל פי תוכנית המשחקים - במחזור הפתיחה ב-3 באוקטובר נציה וקבוצתו יפגשו את פרנדורף, וכבר ב-17 באוקטובר מצפה דרבי ישראלי כשנציה יארח את יונתן דיין ואת רימפאר באונטרמאיה האלה אלסנפלד. אגב, בליגה השנייה בגרמניה ישחקו 19 קבוצות.


נציה, שבילה את ילדותו במושב גאליה, לן בינתיים במלון, אבל הוא אמור להתגוררר בכפר. בהמשך, חברתו דנה כהן, אמורה להצטרף אליו בתום השירות הצבאי, ולשחק כדורעף בקבוצת נשים מהאיזור. בינתיים, הוא כבר הספיק לבנות סוף שבוע עם החברים השכנים, יונתן דיין ודניאל מוסינדי.

 
"אחרי שבוע וקצת אני בעיקר יכול לספר שהגעתי למקום יפה מאוד, מאוד ירוק וכפרי, ולמקום מאוד מקצועי. יש פה למועדון את כל התנאים כדי לנסוק לרמות הגבוהות. תנאים נהדרים, אולם המשחק, ולידו מגרש, וחדר כושר. עובדים כאן קשה וברמה גבוהה", משתף נציה. "כרגע אנחנו עובדים על 8 יחידות אימון שבועיות, כולל שילוב אימוני כושר ואתלטיקה, וזה יעלה בהמשך לפי מה שהבנתי ל10-11".

 

אתר האינטרנט של המועדון - לחצו
עמוד הפייסבוק של המועדון

למה בחרת דווקא בגרוסוולשטאט, כאשר בנקודת הזמן שחתמת שם הם עוד היו בליגה השלישית, ולא למשל בגומרסבאך - עוד מועדון שחווה את הרמות הגבוהות, שיחק בליגה השנייה והכיר אותך מימי הפרויקט של נבחרת הנוער?

"הבחירה נעשתה כי הרגשתי שהמועדון פשוט רוצה יותר שאני אבוא ואצמח בו, לעומת המועדון השני שרוצה טיפה פחות, או בהגדרה - 'הם היו מוכנים לקבל אותי'. הייתי בהתרשמות בשני המועדונים, אבל הבנתי שהמקום שלי פה בגרוסוולשטאט יותר נכון. בשלב הזה כמובן שקיוותי שהמועדון יעלה לליגה השנייה, מה שקרה בסוף לשמחתי. סיבה נוספת, זה מייק המנהל הספורטיבי, שעוקב אחרי עוד מאז הפרויקט של נבחרת הנוער בגומרסבאך. הוא ראה אותי, שמע חבר'ה ישראלים, והזמין אותי להתרשמות.

"אני חושב שזו עוד הוכחה שהפרויקט עוזר לשחקנים, ברמת החשיפה כי היו עוד קבוצות שמסתבר שראו אותי, ובזכות הפרויקט אפשר לומר שהגעתי לפה. הפרויקט עזר לי לשנות את את החשיבה משחקן נוער לספורטאי אמיתי, ולרמה שאני רוצה להגיע אליה באירופה. כמובן שבהמשך משחקי נבחרת הנוער והעתודה באליפויות אירופה, והנבחרת הבוגרת תרמו לחשיפה ולהתקדמות. בשורה התחתונה, מה שגרם לי להגיע לכאן הייתה התחושה שגרוסוולשטאט
 מאוד מרוצים ורוצים, כך שזה היה טבעי  לבחור בהם".

גרוסוולשטאט בונה עצמה מחדש למעשה כבר כמה שנים. איך נראה הפרויקט העכשווי שלהם, ומה הסיכוי שנראה את הקבוצה חוזרת בשנים הקרובות לבונדסליגה הבכירה, ואולי גם עוברת לשחק בפרנקפורט?
 
"הסגל כרגע מורכב בעיקר משחקנים גרמנים, הרוב צעירים, יחד איתי, עם גוראן הקרואטי, הולנדי ועוד זר מהבלקן. יש פה מאמן מצוין (ראלף באדר), שמבין עניין ובכלל עוזר לי מאוד להתאקלם. אני לא יודע יותר מדי על הפרויקט. אני מאמין שהם רוצים להתבסס שנה-שנתיים בליגה השנייה, ומשם שואפים לחזור לליגה הראשונה. אין סיבה שזה לא יקרה, כי מדובר במועדון עם עבר גדול שגם יודע איך להתנהל. לגבי הדיבורים על פרנקפורט, שמעתי על הרעיון ושבונים שם ארנה מאוד גדולה לכדוריד. אני גאה להיות חלק מפרויקט שבונה את העתיד של גרוסוולשטאט מחדש וכמובן שלי".

 
פגשת את חן פומרנץ באימון הבכורה, ואני מניח שדיברתם לפני שחתמת במועדון וגם כעת. איזה טיפים הוא נתן לך?

"הוא הדגיש, שזה מקום טוב לצעירים, איזור בלי הסחות דעת, שמאפשר להתאמן כמו שצריך, ושיש מערכת שלמה ונהדרת של אנשים שתמיד עם נכונות לעזור. יש פה באמת אנשים טובים ומקצועיים, וזה כיף. באופן אישי, כמושבניק, אני מתחבר לכל הסביבה הזו. בפינה של הרחוב יש לנו כאן חווה קטנה של תרנגולות. אני אחד שאוהב את האופי של מושב ולא את העיר הגדולה, וזה נחמד מאוד. אני אומנם מתגורר בינתיים במלון, אבל בקרוב אתמקם באחד הכפרים. היה תענוג להתאמן עם חן, ולראות ישראלי לצידי מיד אחרי שנחתתי. הוא שומר על קשרים טובים עם המועדון, והקפטן שלנו, מיכאל שפאץ, הספיק לשחק איתו. כבר בסוף השבוע הראשון שלי פה פגשתי את יונתן דיין ודניאל מוסינדי לארוחת שישי, כך זה כיף".

בשורה התחתונה, מה הציפיות שלך ולאן אתה שואף להגיע?

"להשתפר, לחוות את החוייה, ולהגיע כמה שיותר רחוק. אני רוצה לשחק בעוד כמה שנים בליגת האלופות. אני רוצה להגיע עם המועדון לבונדסליגה הבכירה. רוצה ומקווה להגיע הכי רחוק שאני יכול, ובדרך הזו להשתלב ולעזור לקבוצה להתקדם ולחזור למרכז הבמה".


 
מפגש ערב שבת של נציה בביתו של יונתן דיין יחד עם דניאל מוסינדי

 
oryznשיבא - מכון רפואי לרפואת ספורטrozenblattמולטןספונסרים4 - גיבובה