.jpg)
צילומים: הדר ואן קולא
רגע בהיסטוריה: ה-20 בדצמבר 2018. רבע גמר גביע המדינה. הפועל אשדוד מגיעה לנחלת יהודה, ומנצחת את הדאבליסטית הפועל ראשל"צ בתום שתי הארכות ושמונים דקות משחק - 34:35 (אחרי 29:29 בתום המועד החוקי, עם שער שיוויון בזריקת תשע אחרונה של נובאק בוסקוביץ' עליו השלום. שער שיוויון של גאבור לנגהאנס שהוביל להארכה שנייה - והכרעה עם שער ניצחון של עומרי קושמרו - עם עוד כמה נתונים על המשחק בסוף הכתבה ובוידיאו המצוטרף). זה לא רק היה אחד ה-משחקים הגדולים בתולדות הכדוריד הישראלי וגביע המדינה, זה זה ניצחון שסימן צומת דרכים באופן ברור כי בהמשך אותה עונה, אשדוד גברה 1:3 בסדרת חצי גמר הפליאוף על הפועל ראשל"צ (לה היה יתרון הביתיות) בדרך לזכייה באליפות ההיסטורית שלה ב-2019, תחת הדרכתו של אולג בוטנקו. כאמור, משחק שסימן את הצמיחה וההישגיות של אשדוד בשנים האחרונות. הפסד שאותו אפשר לסמן, כרגע שממנו הפועל ראשל"צ, המועדון המעוטר ביותר בכדוריד הישראלי, לא רק הודח מהטייטל - "דאבליסטית", אלא לא הניף מאז תארים בבוגרים.
רגע בהיסטוריה: ה-20 בדצמבר 2018. רבע גמר גביע המדינה. הפועל אשדוד מגיעה לנחלת יהודה, ומנצחת את הדאבליסטית הפועל ראשל"צ בתום שתי הארכות ושמונים דקות משחק - 34:35 (אחרי 29:29 בתום המועד החוקי, עם שער שיוויון בזריקת תשע אחרונה של נובאק בוסקוביץ' עליו השלום. שער שיוויון של גאבור לנגהאנס שהוביל להארכה שנייה - והכרעה עם שער ניצחון של עומרי קושמרו - עם עוד כמה נתונים על המשחק בסוף הכתבה ובוידיאו המצוטרף). זה לא רק היה אחד ה-משחקים הגדולים בתולדות הכדוריד הישראלי וגביע המדינה, זה זה ניצחון שסימן צומת דרכים באופן ברור כי בהמשך אותה עונה, אשדוד גברה 1:3 בסדרת חצי גמר הפליאוף על הפועל ראשל"צ (לה היה יתרון הביתיות) בדרך לזכייה באליפות ההיסטורית שלה ב-2019, תחת הדרכתו של אולג בוטנקו. כאמור, משחק שסימן את הצמיחה וההישגיות של אשדוד בשנים האחרונות. הפסד שאותו אפשר לסמן, כרגע שממנו הפועל ראשל"צ, המועדון המעוטר ביותר בכדוריד הישראלי, לא רק הודח מהטייטל - "דאבליסטית", אלא לא הניף מאז תארים בבוגרים.
ביום שלישי (19:30, גן נחום), שוב צומת דרכים - אשדוד נמצאת ברצף של זכיות, ורוצה להמשיך את המסע שלה אל זכייה שלישי ברציפות בגביע המדינה. הפועל ראשל"צ רוצה לחזור למעמד הגמר, שבו שיחקה יותר מכל מועדון אחר בכדוריד הישראלי, וכאמור גם הניפה יותר מכל אחת אחרת (16 גביעי מדינה, כשההופעה האחרונה שלה בגמר גביע הייתה במרץ 2018 - ניצחה את מכבי ראשל"צ 25:28). לאן הערב הזה ייקח את השתיים? שאלה מסקרנת – אחרי פתיחת עונה מצוינת של האדומים מראשל"צ, ופחות טובה של האדומים מאשדוד (למרות זכייתם בגביע ווינר-שופטים), ואחרי שרק ביום רביעי שעבר הן נפרדו בשיוויון 26:26 דרמטי במסגרת הבית העליון.
בדרך לחצי הגמר: האלופה ומחזיקת הגביע מאשדוד נאלצה להתחיל מהסיבוב הראשון, ושם המתין לה מוקש – משחק חוץ בחולון – שהייתה בפורמה – ואשדוד צלחה אותו בצורה נהדרת עם ניצחון מוחץ - 24:38. אח"כ הגיע ניצחון לא פשוט מול מכבי קרית מוצקין ברבע הגמר 30:34 – וההעפלה למעמד חצי גמר שנה חמישית ברציפות. מנגד, הדרך של הפועל ראשל"צ הייתה נוחה יותר, והיא ניצחה ברבע גמר בקרית אונו (31:28).
השתיים נפגשו כאמור רק ביום רביעי האחרון במסגרת המחזור ה-5 בבית העליון בליגת ווינר, וזה היה מפגש שלישי ביניהן העונה: בראשון, אשדוד ניצחה בפלוס 2 בגביע ווינר-שופטים. בשני, הפועל ראשל"צ ניצחה באשדוד על חודו של שער בסיבוב הראשון הליגה. השלישי היה לגמרי תיקו-תיקו, שיוויון - וככה נראים גם יחסי הכוחות העונה. עד שיוכח מחרתיים אחרת.
אנדראה ווקייביץ', המאמן הסרבי של אשדוד, חווה את המעמד הזה כמאמן ראשי לראשונה בעונה שעברה. הרוויה פאזין הקרואטי אומנם חווה אותו מספר פעמים בשנים האחרונות כעוזר המאמן של סער פרנקל ושל ג'ו מתתיה במכבי ראשל"צ, אבל זו הפעם הראשונה שלו כמאמן ראשי בחצי הגמר. וכן, מלבד היותם מאמנים זרים, צעירים יחסית, שצמחו בישראל מתפקידי עוזר מאמן (או במקרה של ווקייביץ' גם כמאמן במכבי דימונה) - יש משהו שמזכיר במינוי של פאזין אצל האדומים מראשל"צ - את זה שנעשה עם ווקייביץ' בעונה שעברה באשדוד. עד עכשיו זה עובד טוב, בשני המיקרים.
"צברתי לא מעט ניסיון במעמדים האלו כעוזר מאמן, אבל אין ספק שכמאמן ראשי זה לחץ אחר", מדגיש קואוץ' פאזין. "עבדנו שישה חודשים כדי להגיע לרגע הזה, כך שאני לוקח את הלחץ למקום טוב. זה לא שם אותי ב'סטרס', לא לחץ שלילי. המשמעות היא שאתה יודע שאתה חייב להופיע וטוב, ואני מאוד מתרגש. כמובן שאני מרגיש את הלחץ, וטוב שכך - אני מחכה שהמשחק כבר יתחיל. יש לי הרגשה טובה כלפי המשחק הזה".

המפגש האחרון בין הקבוצות ותמונה שמתארת את המאבק הצמוד בין השתיים. צילום: משה דהן
התארחתם בשבוע שעבר באשדוד, במשחק שהסתיים בשיוויון. זה מרגיש שהולך להיות צמוד גם ביום שלישי.
"שיחקנו נגד אשדוד העונה כבר 3 פעמים. כל המשחקים היו מאוד צמודים. הם היו באשדוד, כך שזה נתן להם יתרון מסוים, ובאחד הפסדנו, בשני ניצחנו והשלישי אכן הסתיים בשיוויון – כך שסביר שגם המשחק הזה יהיה צמוד ויוכרע על כדור או שניים. כמובן שנצטרך גם קצת מזל, אבל יש לי את הביטחון בקבוצה שלי ואני יודע שעשינו כל מה שיכולנו לעשות כדי להגיע מוכנים טקטית ומנטלית, ולתת את המשחק הטוב ביותר שלנו. אנחנו נרגשים מאוד, כי זה הרבה יותר מאשר כל משחק אחר שעברנו עד כה. אנחנו ערוכים, בכל היבט, וההבדל בין המשחק הזה למשחקים האחרים, הוא שאין ממנו דרך חזרה. עד עכשיו היינו בפוקוס יותר על היכולת והדרך מאשר על התוצאה, אבל עכשיו זה רגע שבו פחות משנה היכולת – אנחנו חייבים לנצח את המשחק כדי להעפיל לגמר".
אנדראה ווקייביץ', איך התחושות?
"בסדר גמור, כמו בעונה שעברה, באים לשחק, באים ליהנות, זהו יום חג – ועבדנו קשה מאוד כדי להגיע למעמד הזה. זו לא עונה פשוטה עבורנו, כי לכל אורך הדרך אנחנו מתמודדים עם פציעות. אני לא חושב שהיה לי העונה אימון אחד מלא, מבחינת הסגל, אבל זה ספורט ואנחנו צריכים להתמודד עם זה ולתת את הטוב ביותר שלנו".
איך אתה מתרשם מהפועל ראשל"צ. אומנם הם לא ניצחו בשני המשחקים האחרונים, כולל נגדכם, אבל התוצאות שלהם העונה מספקות אמירה ברורה – גם לעבר המשחק הקרוב.
"הפועל ראשון קבוצה מדהימה, עם מאמן מאוד איכותי, ויש לנו הרבה כבוד כלפיהם, כקבוצה, כמועדון. יש לי ההערכה רבה כלפי המאמן פאזין. אני פחות מתייחס למשחק בשבוע שעבר, כי הוא היה מאוד ספציפי באופי שלו. שתי הקבוצות רצו לנצח, אבל אם נהייה אמיתיים – הן לא שיחקו בכל העוצמות. אני לא יודע אם שמרו כוחות לחצי הגמר, אבל זה הרגיש לא 'פול פאוור'. זה נורמלי, וזה בסדר. מה השוני בין הקבוצות? להפועל ראשון יש מסורת מפוארת, אבל לנו יש יותר ניסיון במעמד הזה בשנים האחרונות. הקבוצה שלי מלאה בשחקנים שלקחו אליפויות וגביעים. אנחנו יודעים לשחק במעמדים האלו, ומכירים אותם. להפועל ראשל"צ יש לא רק את האיכויות שלה, אלא גם אנרגיות חדשות ורעב לזכות בתארים. יש להם קבוצה מאוד טובה, וברכות על מה שהם עשו עד עכשיו. זה משחק שאני מאמין שההגנה והשוערים שלנו יתעלו, ממש כפי שעשינו הגנה בעונה שעברה בגמר הגביע".
אני מניח שגם אתה נרגש. אז שאלה אחרונה – העובדה שהמשחק נערך בראשון לציון, למרות שלא מדובר באולם הביתי של הפועל, מלחיצה אותך?
"אני לא מייחס לכך חשיבות. המגרש שווה לכולם, במידות שלו, בחלוקה לאוהדים, ועבורי זה לא משנה – אם זה בית או חוץ, ואין לי בעיה עם העבודה שהמשחק נערך בראשון לציון. זה הרבה יותר טוב עבור האוהדים שלנו מאשר היה לקיים את המשחק ברעננה. זו הזדמנות גם לקרוא לכל האוהדים להגיע – הם נותנים את הכוח לכל המערכת שלנו. זהו, ניפגש בשלישי – זה יום חגיגי ומרגש עבור 4 הקבוצות שמשתתפות בו".

שני הקפטנים - עמרי קושמרו ושי נתן, והמאמנים ווקייביץ' ופאזין. צילום: הדר ואן קולא
כמה קטנות:
פתחנו ולכן נסיים – באותו משחק מה-20 בדצמבר 2018. מהגדולים והמותחים ביותר שחווה גביע המדינה. 80 דקות. שתי הארכות, שנכפו בזריקות 9 מטר, כאשר השעון על האפס. כשנזכרנו בשמות – ועברנו על הסטטיסטיקה:
- לגביע חוקים משלו. אחרי אותו משחק ענק - קשה לשכוח את הריאיון של עידן מימון, ווינר גדול שהוביל את הפועל ראשל"צ לימים הכי יפים שלה, ולדאבל עונה קודם לכן: "אם יש אכזרי בספורט, זה מה שקרה לנו היום. כמו שהשווינו בשנייה האחרונה, ספגנו בשנייה האחרונה. היה פה פייט גדול. היום אנחנו בצד המפסיד, אבל אנחנו לא מורידים את הראש ויש לנו עוד תואר אחד להיאבק ונעשה את המקסימום". כן, אין דרך חזרה בגביע, אבל גם עבור המפסידה העונה לא הסתיימה.
- עמרי קושמרו – ווינר! השחקן שחתום לא רק על שער הניצחון הזה, אלא על שער הניצחון של אשדוד בהארכה בגמר הגביע לפני שנתיים מול מכבי ראשל"צ ברעננה – שהעניק לה את הזכייה הראשונה וההיסטורית בגביע המדינה (והיה לו עוד אחד לפני כן שנים בגביע גם מול הפועל ר"ג).
- אגף האקסים - זה היה משחק עם לא מעט שחקנים שעברו בין הקבוצות. יותם טל שזכה עונה קודם לכן בדאבל עם הפועל ראשל"צ, הוביל אז את אשדוד יחד עם טל הרשקוביץ – עוד אקס (שניהם כבשו באותו משחק 7 שערים כ"א). ויש עוד אחד – תום שם טוב – שהצטיין בשורות אשדוד בעיקר בהארכה – ויגן ביום שלישי על שער הפועל ראשל"צ. שם טוב יחד עם אורון ברגיל (שגם הספיק לעבור באשדוד) יהיו ברומטר מצד אחד. מהשני - אפשר לסמן את סבטיסלב ורקיץ' יחד עם אורן מאירוביץ. אם ורקיץ' יתעלה ויזכיר את היכולות שלו מהעבר הענק שלו בנבחרת סרביה ובקבוצות שעבר - זה הפרט שיכול לעשות את ההבדל - הגם שלא מדובר בילד (טוב, גם מילאן קוסאנוביץ' הגיע בעונה שעברה לפני הגביע, מפרישה, בגיל מבוגר, ועשה הבדל).
- צביטה קטנה בלב – זה לבטח לא קשור למשחק מחרתיים, אבל בכנות, שמביטים באותו משחק גדול מ-2018, המספרים שבלטו היו דווקא של יובל גררה ועוז חממי. 11 שערים היו לראשון. 7 לשני – באותו משחק, ומבאס ששניים שהיה להם עוד כמה עונות לתת - לא נמצאים במעמד הזה היום. וזה לגמרי לא אותו סיפור אם ניקח לדוגמא את יוסי ביטרמן מאשדוד, ששיחק באותו משחק – ולא המשיך בגלל פציעה פציעה קשה. בהחלט, חבל.
- לפי התוצאות בין אשדוד להפועל ראשל"צ – וההיסטוריה – המשחק הזה ביום שלישי בהחלט יכול ללכת להארכה. זה יהיה מדהים אם זה יקרה - רק להזכיר שהערב הכי גדול בחצאי גמר גביע היה בעונת 2015-16, עם שני משחקים שהוכרעו בהארכה - ושלוש מהמועדונים מאז (מכבי ראשל"צ, נס ציונה והפועל ראשל"צ) יהיו שותפים גם לערב הגביע ביום שלישי. קשה להאמין שערב כמו ההוא יכול לשחזר את עצמו, אבל מי יודע?
- גן נחום. האולם שבו הפועל ראשל"צ חוותה את הימים הכי יפים, שמחים ועליזים שלה. בזירה המקומית, ובמיוחד בימי השיא בליגת האלופות. הפעם האחרונה שהאולם הזה אירח את מעמד חצי הגמר היה בעונת 2019-20, עונת הקורונה, כאשר מכבי ראשל"צ גברה על....הפועל ראשל"צ 22:28, ואשדוד ניצחה את עירוני רחובות 20:25. הגמר כזכור לא נערך כאמור עם התפשטות המגפה והסגרים.
- חלוקת הגביעים בעשור האחרון. אנחנו עוד רחוקים מהגמר ומההנפה, אבל נתון מעניין - אשדוד יכולה להשוות מאזן משולש - אם תזכה בפעם השלישית - ובטווח העשר שנים האחרונות - מכבי והפועל ראשל"צ הניפו 3 גביעי מדינה כל אחת. אשדוד כאמור שניים. כאמור גמר אחד בוטל. נס ציונה מעולם לא זכתה בגביע.
- פעם שלישית 26:26? בשבוע שעבר כאמור השתיים סיימו בשיוויון 26:26 במסגרת הבית העליון, וגם בעונה שעברה - הן סיימו ב-26:26 במסגרת אותו שלב.
- ולגמרי אחרון - בתוך המפגש הזה יש לגמרי סוג של התנגשות סרבית-קרואטית. מאמן סרבי מול מאמן קרואטי (הגם שהשניים חוו את השנים האחרונות כאן). רביעיית זרים סרבית-מונטנגרית באשדוד (וויאצ'יץ', ורקיץ', באביץ' ומילנקוביץ'). לעומת הפיבוט הקרואטי אנטוניו פריבאניץ' (בהפועל ראשל"צ יש סרבי אחד למעשה, נמניה פריבאק המרכז, ואת אולג אסטרשפקין הבלארוסי).







